Nya regler för körkort

Förändringarna handlar främst om att kunskapsprovet ska vara godkänt innan körprov får göras. Det gäller alla körkortsbehörigheter. Giltighetstiden för kunskapsprov behörighet B är förlängd från två till fyra månader.

Flexiblare bokning

Under 2019 gjorde Transportstyrelsen och Trafikverket en översyn av förarutbildningssystemet Förarprov och förutsättningarna för att ta körkort har ändrats.  Tidigare kunde inte ett nytt kunskapsprov bokas innan ett körprov var genomfört. De nya reglerna ska medföra en flexiblare bokning så att utbildningen ska kunna läggas upp på bästa sätt. Det går att välja hur proven bokas, till exempel bara kunskapsprovet eller både kunskapsprov och körprov. Kunskapsprovet kan bokas privat och körprovet via en trafikskola, eller tvärtom. Det går även att boka kunskapsprovet på en ort och körprovet på en annan. Dock kan körprovet inte genomföras innan kunskapsprovet är godkänt. Under 2019 genomfördes cirka 310 000 körkortsprov för klass B varav drygt 43 % blev godkända. Av de som var trafikskoleanmälda klarade sig drygt 67 %. Tidigare erfarenheter visar att om man fått godkänt på teoriprovet, ökar möjligheterna tydligt för att lyckas med körprovet.

Giltighetstid

Framförande av personbil, motorcykel, moped, lastbil, buss och traktor kräver alla körkort med rätt behörighet.  Vilka kraven är varierar. För att få körkort med behörighet B krävs godkänt resultat i kunskapsprov, teorin, och i uppkörning, körprov. För behörighet B gäller att när kunskapsprovet är godkänt ska en uppkörning göras. Kunskapsprovet har en begränsad giltighetstid och körprovet måste göras inom denna tid, annars måste båda proven göras om. Ett godkänt kunskapsprov (behörighet B) var tidigare giltigt i två månader. Från och med den 1 mars är det giltigt fyra månader. Skulle giltighetstiden för kunskapsprovet ha gått ut innan ett godkänt körprov är gjort måste ett nytt kunskapsprov göras. Om det nya kunskapsprovet görs efter den 1 mars omfattas det av de nya reglerna Syftet med att förlänga giltighetstiden för behörighet B från två till fyra månader för godkänt kunskapsprov är att blivande förare ska ges mer tid för utbildning om körprovet underkänns.



Julgåvor – vad gäller i år?

Inga nya beloppsgränser för julklappar till de anställda – utan det är fortfarande högst 500 kronor som gäller för att gåvan ska vara skattefri för de anställda. Visst finns det …

Undvik kvarskatt nästa år

Kvarskatt och höjda kostnadsräntor har under hösten fått stor uppmärksamhet. Många pensionärer har fått kvarskatt, bland annat 57:orna som har hamnat i kläm avseende skattereglerna. Den …

Semesterledighet vid hel sjukskrivning – är det möjligt?

Det korta svaret är nej. Man kan inte ha två ledighetsorsaker samtidigt. Dessutom är grundsyftet med semesterledighet att man som anställd ska vara ledig för vila och rekreation. Något som …

Höjt försörjningskrav för arbetskraftsinvandrare

Regeringen höjer försörjningskravet för arbetstillstånd som ett steg mot mer rättvisa arbetsvillkor.Försörjningskravet, som innebär att inkomsten måste täcka både boendekostnader och …

Fick du slutskattebeskedet i augusti?

Då är snart dags att betala kvarskatten – senast den 13 november ska den vara betald. För att få en mer korrekt debiterad preliminärskatt framöver kan man behöva en preliminär …

Höstaktuellt om semester

Har man kalenderår som semesterår kan det vara bra att nu gå igenom kvarvarande semesterdagar och planera för när sådana dagar som inte får sparas ska tas ut.Som anställd och arbetsgivare …

Höjt prisbasbelopp – så påverkas du!

Nu har regeringen beslutat om prisbasbeloppet och det förhöjda prisbasbeloppet för 2024. Men vilken betydelse har prisbasbeloppet och det förhöjda prisbasbeloppet? Regeringen har även valt …

Räkenskapsår behöver inte alltid betyda kalenderår

Under sommaren lämnade aktiebolag med kalenderår som räkenskapsår, in årsredovisningen till Bolagsverket och inkomstdeklarationen till Skatteverket. Att räkenskapsåret motsvarar …

Inkomster från uthyrning av olika tillgångar

Sommaren är över och kanske hyrde du ut din sommarstuga eller husbil? Som vi har skrivit om i en tidigare artikel kommer Skatteverket även att få kontrolluppgifter från plattformsföretag …

Fick du slutskattebeskedet i juni…

…och fick kvarskatt? Då är snart dags att betala kvarskatten – senast den 12 september ska den vara betald. Tidigare datum för slutskatten innebär också att kvarskatten ska betalas …

Senaste nytt