Framtidsfullmakt
Tanken med en framtidsfullmakt är att du själv får bestämma vem som ska fatta beslut å dina vägnar över dina ekonomiska och personliga angelägenheter den dag du själv inte längre är beslutskapabel, p.g.a. sjukdom m.m.
God man eller förvaltare behöver inte längre utses. Fullmakten gäller till skillnad från andra fullmakter även efter dödsfall.
Du ska vara frisk och beslutskapabel den dag du skriver under fullmakten.
Den du utser kan vara nära anhörig, exempelvis make/maka, sambo, barn eller annan vuxen person. Du kan också ge olika personer olika uppdrag. Du kan även utse flera personer i viss turordning.
Fullmakten gäller t.ex. för att sköta vårdkontakter, ansöka om särskilt boende m.m.
Förutom vardagliga ekonomiska saker som att sköta abonnemang, avtal om hyra, el, betala räkningar, bankärenden, aktieförsäljningar m.m. kan fullmakten även gälla för försäljning av fastighet, bostadsrätt om du har skrivit in det i fullmakten.
Du kan vidare utse någon som ska granska att saker har skötts rätt.
Fullmakten gäller när den du utsett i fullmakten anser att fullmakten ska börja gälla. Men du kan skriva in att ditt hälsotillstånd prövas av domstol innan fullmakten skall gälla. Det kan även den du utsett till fullmaktshavare göra.
Fullmakten skall, på samma sätt som för testamenten, bevittnas av 2 utomstående personer som bland annat intygar att du är, ”vid dina sinnens fulla bruk”, när du skriver under din framtidsfullmakt.
Fullmakten kan återkallas om du återfår din beslutsförmåga.
Reglerna om framtidsfullmakt infördes under år 2017.
Momspaketet antaget i EU – vad händer nu?
Den 11 mars antog EU formellt ViDA – ett omfattande reformpaket som ska digitalisera momshanteringen i Europa och som vi skrivit om tidigare. Nu börjar den svenska resan mot implementering, …
Dags att deklarera – nyheter och tips för dig som privatperson!
Den 2 maj ska deklarationen för dig som privatperson senast vara inne hos Skatteverket om du inte har fått anstånd att lämna den senare. Här kommer några bra tips på vägen. Nyheter i …
Vanliga deklarationsmissar för enskilda näringsidkare – och hur du undviker dem
Deklarationssäsongen är i full gång och bokslutet för dig som är enskild näringsidkare ska snart vara klart för att kunna ligga till grund för beskattningen. I den här artikeln lyfter vi …
Undvik kvarskatt nästa år
Nu är det möjligt att se deklarationen för beskattningsåret 2024 digitalt. Får du pengar tillbaka eller måste du betala kvarskatt? Vad kan du göra för att inte få kvarskatt att betala …
Långtidssjuk – vad du som arbetsgivare måste göra
När en av dina anställda har varit sjukskriven i 30 dagar – och sjukskrivningen förväntas pågå i minst 60 dagar – har du som arbetsgivare ett ansvar att vidta arbetsplatsinriktade …
Deklarationstidpunkter för aktiebolag under 2025
Dags att fokusera på när aktiebolag ska lämna in inkomstdeklarationen och betala kvarskatt 2025. Inlämning av deklarationen För aktiebolag kan inlämningstidpunkten för …
Nordic Smart Government – en digital revolution för nordiska småföretag
Ett unikt nordiskt samarbete håller på att förändra spelplanen för små och medelstora företag. Med målet att minska administration, automatisera affärsprocesser och möjliggöra …
Lag på hållbarhetsrapportering kan dröja
EU-kommissionens nya förslag på hållbarhetsrapportering enligt CSRD innebär att 80 procent av företagen undantas. De storföretag som ska följa CSRD får inte föra över sina …
Dags att planera semesterdagarna – har du koll på vad som gäller?
Den 31 marsmarkerar semesterårsskiftet för många företag. Det innebär att du som arbetsgivare måste hantera både intjänade och sparade semesterdagar på rätt sätt. Här får du koll på …
Småföretagarna går med vinst – men rådgivning kan lyfta dem ännu högre
Trots utmanande tider visar en ny rapport från Företagarförbundet att 76 procent av Sveriges småföretagare har gått med vinst de senaste tre åren. Men många brottas fortfarande med att …